Jak to jest z tłuszczami?
www.ekoszczepienia.pl
Dietetyk Beata Pala
Nie sposób odżywiać się z pominięciem tłuszczy. Obok białka oraz węglowodanów są one jednym z trzech kluczowych składników, w jakie powinna obfitować zbilansowana i zrównoważona dieta. W świecie żywności tłuszcze występują w dwóch postaciach.
Po jednej stronie mamy te roślinne, a po drugiej zwierzęce. Jedne i drugie są źródłem kalorii i co ciekawe, kaloryczność tłuszczy zwierzęcych i roślinnych jest w zasadzie taka sama. Wynika z tego, że możemy jedne z nich wyeliminować z naszej diety, ale pod pewnymi warunkami.
Tłuszcze, oprócz tego, że możemy je podzielić na roślinne i zwierzęce, występują w jeszcze dwóch postaciach. Jedne są nasycone, a inne nienasycone. Te pierwsze to z reguły tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, takie jak masło czy smalec, choć nie jest to zasadą.
Do tłuszczy nasyconych zalicza się na przykład olej kokosowy. Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, tłuszcze nienasycone (zawsze roślinne) należy zjadać przede wszystkim w postaci surowej, niepoddane obróbce termicznej. Dlaczego tak jest, wyjaśnimy w kolejnym wpisie.
Polecane artykuły
Czy widzieliśmy ranking szkół wyższych?
Trychologia - studia w Poznaniuhttp://www.mtlumaczenia.pl/tlumaczenia-ekonomiczne Istnieje wiele różnych szkółwyższych, państwowych i prywatnych, a do tego jeszcze co roku otwierają się kolejne. To wszystko sprawia, że maturzystom ciężko jest podjąć decyzję, która z nich będzie dla nich najlepsza i
Dieta dla pięknych włosów i mocnych paznokci
https://sky-poz.pl/zabezpieczenia-przeciwpozarowe/https://www.lamix.pl/pl/produkty/1/czysciwa.html Jeżeli marzysz o bujnych włosach i mocnych paznokciach przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim kilka sposobów na utrzymanie w odpowiednim stanie tych dwóch ozdób kobiecego wizerunku. Często szuka